ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης «Θεσσαλονίκη Βιώσιμη πόλη» Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθέριου Κορδελιού και Βερτίσκου και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες «Θεσσαλονίκη – Βιώσιμη πόλη» στο πλαίσιο δράσεων Δια Βίου Μάθησης του Κέντρου. Προγραμματίζεται η υλοποίηση τριών ημερήσιων προγραμμάτων στις 30 Οκτωβρίου, 13 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου 2012.
Ένα ημερήσιο πρόγραμμα πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό περίπατο, ο οποίος ξεκινά στις 9:00 από το Λευκό Πύργο και καταλήγει στις 13:00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, με στόχο την κατανόηση της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, των κοινωνικών λειτουργιών, του οικοσυστήματος και της καθημερινότητας καθώς και την εξεύρεση δράσεων και πρωτοβουλιών, που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης.
Κεντρικός άξονας του περιπάτου, είναι η έννοια της αειφορίας, της πολιτικής δηλαδή, που φροντίζει να παραδώσει έναν καλύτερο κόσμο στις γενιές που ακολουθούν. Μέσω της πρώτης στάσης στο Λευκό Πύργο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα εκθέματα που μαρτυρούν την Ιστορία της πόλης και να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο μικρό αμφιθέατρο του 5ου ορόφου και στις επάλξεις του πύργου. Ακολουθεί μια διαδρομή σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με στάσεις και συζήτηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου στην Πλατεία Ναυαρίνου και η Καμάρα.
Οι συμμετέχοντες εστιάζουν τόσο σε θέματα που άπτονται του ιστορικού παρελθόντος, όσο και της σύγχρονης πραγματικότητας. Ο περίπατος καταλήγει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) όπου πραγματοποιείται συζήτηση, με θέμα τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή της εικόνας της πόλης, προς το καλύτερο, για τους ενήλικες αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Κεντρική και τις περιφερερειακές βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα οργανώνεται η λειτουργία εθελοντικής ομάδας με μέλη πολίτες που συμμετείχαν στα ημερήσια προγράμματα και στόχο τη δραστηριοποίηση γύρω από ζητήματα αστικής αειφορίας που αναδείχθηκαν κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης «Η ζωή στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα της αειφορίας» , 2011
Βρισκόμαστε στο δεύτερο χρόνο μιας προσπάθειας δια βίου μάθησης που έχει τίτλο «Η ζωή στη δυτική Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα της αειφορίας». Με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του τοπικού περιβαλλοντικού μας συστήματος, εκπρόσωποι των Δήμων Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, επιστημονικών φορέων & συλλόγων, ενεργοί πολίτες που νοιάζονται για το περιβάλλον και τις αξίες του αστικού συστήματος των Δυτικών Συνοικιών, συνεργάζονται αρμονικά και υλοποιούν προγράμματα ευαισθητοποίησης και δράσεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
19 Δεκεμβρίου 2011
Πραγματοποιήσαμε την τρίτη μας συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος δια βίου μάθησης «Η ζωή στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα της αειφορίας» στις 28/11/2011 στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού με θέματα τη συγκρότηση «Συμβουλίου Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιων Θεσσαλονίκης» και τις προτάσεις φορέων και πολιτών για υλοποίηση δράσεων τη φετινή χρονιά.
Μετά την παρουσίαση των προτάσεων και την ανταλλαγή απόψεων αποφασίσαμε:
Τη συγκρότητηση του «Συμβουλίου Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιων Θεσσαλονίκης» με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων από όλους τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Την υλοποίηση ημερίδων/εκδηλώσεων α) για τη διαχείριση απορριμμάτων, β) για το πράσινο (αστικό, περιαστικό, ορεινό)
Τα μέλη που απαρτίζουν το «Συμβούλιο Βιωσιμότητας» θα συναντηθούν την Τετάρτη 28/12/2011, ώρα 19:00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού για την οργάνωση των επόμενων δράσεων.
18 Νοεμβρίου 2011
Στο πλαίσιο του προγράμματος δια βίου μάθησης «Η ζωή στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα της αειφορίας» πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας ως εκπρόσωποι φορέων στις 31/10/2011 στο Στρατόπεδο Καρατάσιου όπου και συζητήσαμε για νέο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων για το διάστημα Νοέμβριος 2011 – Αύγουστος 2012.
Τα θέματα που προέκυψαν από την πρώτη μας συνάντηση είναι:
Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι
Ποιότητα της ατμόσφαιρας
Περιαστικό πράσινο
Κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Αλληλεγγύη σε συμπολίτες
Έκδοση τοπικής εφημερίδας
Καινοτόμες δράσεις σχολείων
Με στόχο την καλύτερη και απρόσκοπτη επεξεργασία του περιεχομένου των θεμάτων και των δράσεων αποφασίσαμε από κοινού για μία νέα συνάντηση τη Δευτέρα 28/11/2011, ώρα 19:00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ελευθερίου Κορδελιού με τα εξής θέματα:
1. Συγκρότηση 9μελούς συμβουλίου με τίτλο: «Συμβούλιο Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης».
2. Προτάσεις φορέων, συλλόγων, φυσικών προσώπων
3. Ταξινόμηση θεμάτων, σχεδιασμός δράσεων, τόπος-τρόπος και χρόνος υλοποίησης
Προς τούτο κάθε εκπρόσωπος φορέα – οργανισμού, συμπολίτης μας, παρακαλούμε να έχει συγκεκριμένη πρόταση την οποία και θα παρουσιάσει έτσι ώστε όλοι μαζί να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να σχεδιάσουμε το συνολικό πρόγραμμα και να θέσουμε σε κίνηση τις δράσεις.
19 Οκτωβρίου 2011
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά τις δράσεις του στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης «Η ζωή στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα της αειφορίας», καλεί τους φορείς που συμμετείχαν στην πρώτη περίοδο (2010-11) του προγράμματος, αλλά και σε όποιον άλλο φορέα θα επιθυμούσε να συμμετάσχει την περίοδο 2011-12, σε συνάντηση με θέματα:
1. Απολογισμός της πρώτης περιόδου,
2. Ενημέρωση από τους φορείς για ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος
3. Προγραμματισμός δράσεων
4. Προγραμματισμός επιμορφωτικών ημερίδων
5. Οργάνωση θεματικού συνεδρίου για την αειφορία και τα στρατόπεδα της πόλης μας
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αναψυκτήριο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 7.00 μμ.
31 Μαίου 2011
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού Ευόσμου, στο πλαίσιο των δράσεών του για την Περιβαλλοντική Αγωγή και τη Δια Βίου Μάθηση οργανώνει τρεις επιμορφωτικές ημερίδες, στις 6/6/2011 στο Ωραιόκαστρο, στις 9/6/2011 στην Πολίχνη και στις 16/6/2011 στη Νεάπολη με γενικό θέμα «Η ζωή στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπό το πρίσμα της αειφορίας». Οι ημερίδες οργανώνονται σε συνεργασία με τους Δήμους Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών, Κορδελιού Ευόσμου και πολιτιστικούς περιβαλλοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στους δήμους αυτούς.
28 Μαρτίου 2011
Μετά από τις συναντήσεις μας και τη σύνθεση απόψεων καταλήξαμε στο παρακάτω κείμενο αρχών του Δικτύου και Συμβουλίου Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης
ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Δίκτυο Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης είναι μια πρωτοβουλία πολιτών και συλλογικοτήτων και φορέων που ενεργοποιούνται και δρουν για την ποιότητα της ζωής και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι αποφάσεις του Δικτύου υλοποιούνται από το εννεαμελές «Συμβούλιο Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης» που αποτελεί και το αντιπροσωπευτικό και εκτελεστικό του όργανο, αυτοκαθορίζοντας κάθε φορά τον ρόλο του, με σεβασμό στην αυτονομία δράσης και λειτουργίας της κάθε συλλογικότητας που συμμετέχει στο δίκτυο.
Το Δίκτυο δραστηριοποιείται προς την ανάδειξη των αρχών της Βιωσιμότητας/Αειφορίας και την ενσωμάτωσή τους σε κάθε πτυχή της καθημερινής κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Επίσης δραστηριοποιείται προς την εκπαίδευση των τοπικών κοινωνικών ομάδων με βάση τις αρχές της Βιωσιμότητας, έτσι ώστε:
Α) Να καλλιεργείται η κριτική σκέψη των πολιτών ως οδηγός στην προσπάθεια διαχείρισης των πληροφοριών και της επιλογής της κατάλληλης δράσης προς την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Β) Να αναπτύσσεται η συστημική θεώρηση της πολυπλοκότητας και της αλληλεπίδρασης οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στα προς επίλυση ζητήματα.
Γ) Να ενθαρρύνεται η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και η ανάπτυξη της ικανότητας δράσης των πολιτών στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής.
Δ) Να καλλιεργούνται οι αξίες της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στις διαδικασίες της λήψης αποφάσεων, και στην καθημερινή ζωή.
Ε) Να αποτελεί η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνικών συστημάτων συνεχή επιδίωξη κάθε υπεύθυνου-ενεργού πολίτη.
Με βάση τις παραπάνω αρχές, το Συμβούλιο Βιωσιμότητας επιδιώκει τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και τη συνεργασία των συμμετεχόντων φορέων του Δικτύου στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των τοπικών κοινωνικών ομάδων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
ΣΤΟΧΟΙ: Η ανάπτυξη και δημοσιοποίηση των πρωτοβουλιών πολιτών και συλλογικοτήτων της Δ. Θεσσαλονίκης για την επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων της περιοχής, σύμφωνα με της Αρχές της Αειφορίας.