Χρήσιμες εφαρμογές για προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Παρακάτω παρουσιάζονται εφαρμογές που προτεινονται στο εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου “Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία”. Το υλικό υπάρχει εδώ σε μορφή pdf.
Στον εμπλουτισμένο αυτό κατάλογο περιέχονται επιπλέον εφαρμογές από αυτές που αναφέρονται στο βιβλίο. Οι νέες εφαρμογές είναι πιό σύγχρονες και οι περισσότερες από αυτές είναι διαδικτυακές. Έχουν αφαιρεθεί όποιες εφαρμογές δεν λειτουργούν πια.
Όλες οι προτεινόμενες εφαρμογές είναι δωρεάν (τουλάχιστον οι βασικές τους χρήσεις). ΟΙ περισσότερες από αυτές είναι συνεργατικές, μπορούν δηλαδή να επεξεργαστούν το υλικό τους πολλοί χρήστες ταυτόχρονα.
Για αρκετές απο αυτές υπάρχουν οι αντίστοιχες εφαρμογές για Android και iOS. Αυτο σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν και σε κινητά και ταμπλετ.
Γίνεται προσπάθεια ο κατάλογος αυτός να ενημερώνεται και να εμπλουτίζεται συχνά.
Χρήσιμες εφαρμογές για προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Διαδικτυακός πίνακας
Paddlet
To Padlet ένας διαδικτυακός πίνακας όπου οι μαθητές μπορούν να διαμοιραστούν ιδέες, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.
Εννοιoλογικος χάρτης
Popplet
Διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία και διαμοιρασμό εννοιολογικών χαρτών
Δημιουργία Ιστοριογραμμής (timeline)
Capzles
Αλληλεπιδραστική εφαρμογή για τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό πολυμεσικών ιστοριογραμμών
Με το Capzles, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να προσθέσουν φωτογραφίες, βίντεο, ήχο και κείμενο στην ιστοριογραμμή τους. Να επεξεργαστούν τα χρώματα, το υπόβαθρο και τη μουσική. Υπάρχουν επιλογές κοινής χρήσης της ιστοριογραμμής και έτσι να ελεγθεί ποιος μπορεί να τη δει. Τα Capzles μπορούν να ενσωματθούν σε blog, wiki ή άλλη ιστοσελίδα.
HSTRY
Αλληλεπιδραστική εφαρμογή για τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό πολυμεσικών ιστοριογραμμών
Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης ερωτήσεων ώστε για την αλληλεπίδραση με τα παιδιά τα οποία μπορούν επίσης να σχολιάζουν.
myHistro
Με το myHistro, συνδυάζονται χάρτες και ιστοριογραμμές σε μια παρουσίαση η οποία μπορεί να γίνει pdf ή να εξαχθεί στο Google Earth.Όλες οι ιστοριογραμμές μπορούν να ενσωματθούν σε blog, wiki ή άλλη ιστοσελίδα.
Ιστότοποι
Ψηφίδες
Ο ιστότοπος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.
Επίσημος Δικτυακός Τόπος του αρχείου Καβάφη
Περιλαμβάνει όλα τα έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του Αρχείου του.
Κοινωνική δικτύωση
Εdmodo
Είναι εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάστηκε για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Χρησιμοποιώντας το Edmodo οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο για τους μαθητές τους, το οποίο τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να αναθέτουν μέσω αυτού εργασίες, ακόμη και να δημιουργούν ημερολόγια των τμημάτων τους.
Άλλες δυνατότητες είναι η δημιουργία βιβλιοθηκών με οργανωτικό ή εκπαιδευτικό υλικό, οι συχνές αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση, η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως, ακόμη και η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου, παρακολουθώντας τις εργασίες των παιδιών τους.
Μηχανές αναζήτησης
search.creativecommons.org
Μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών, ήχων, μουσικής, βίντεο με ελεύθερα πνευματικά δικαιώματα
Βιβλιοnet
Μηχανή αναζήτησης ελληνικών βιβλίων
Stixoi.info
Στίχοι, ποιήματα, μεταφράσεις. Μηχανή αναζήτησης στίχων τραγουδιών κλπ
Σχεδιασμός – Παρουσιάσεις
Prezi
Δυναμικές παρουσιάσεις
Οδηγός για τη χρησιμοποίηση του Prezi: Prezi Tutorial: Get Started in Prezi
Thinglink
Δημιουργία αλληλεπιδραστικών εικόνων. Μπορεί κανείς πάνω σε μια φωτογραφία να τοποθετήσει σημειώσεις, βίντεο, άλλες φωτογραφίες, συνδέσμους και πολλά άλλα.
Ένας χρήσιμος οδηγός για το Thinglink:How to Use ThingLink
Χρήσιμο και το: 65+ Ways to Use ThingLink In Your Classroom
Canva
Σχεδιαστικό εργαλείο online για σελίδες, παρουσιάσεις, αφίσες κλπ
Συννεφόλεξα
Wordle
Δημιουργία συννεφόλεξου (word cloud). Κάθε λέξη ενός κειμένου έχει μέγεθος ανάλογο με τη συχνότητα εμφάνισης της σε αυτό.
Χρειάζεται java για να τρέξει. Δουλεύει μόνο σε firefox και Internet Explorer
Tagxedo
To Tagxedo μετατρέπει τις λέξεις κειμένων σε ένα συνεφόλεξο. Οι λέξεις , έχουν κατάλληλο μέγεθος ώστε να τονιστούν οι συχνότητες εμφάνισης της το σώμα του κειμένου.
Υλικό δραστηριοτήτων
Η πόλις
Το ποίημα του Κ. Καβάφη “Η πόλις”
Πόλεις του καλοκαιριού – 1993
Τραγούδι για την πόλη Στίχοι, Βίντεο στο Youtube
Πόλεις του Νότου – 1993
Τραγούδι για την πόλη Στίχοι, Βίντεο στο Youtube
Χάρτες
Google Maps
Οι χάρτες της Google προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργίας μονοπατιών χρησιμοποιώντας γραμμές, σχήματα, εικόνες, κείμενο και βίντεο.
Οδηγοί για τη δημιουργία χάρτη στο Google maps:
Google My Maps Tutorial 2016 Πως φτιάχνουμε χάρτες.
Google My Maps Tutorial Δεδομένα από ένα λογιστικό φύλλο goggle sheets σε χάρτη. Διευκολύνει τη μαζική εισαγωγή σημείων σε χάρτη.
bing maps
της Microsoft. Ενδιαφέρουσα η επιλογή birds eye view όπου μπορεί να δει κανείς μια περιοχή από ψηλά και από διαφορετικές κατευθύνσεις χρήσιμο για εξερεύνηση μιας περιοχης
Google Earth
Πρόγραμμα για τον υπολογιστή παρόμοιο με το Google maps με περισσότερες δυνατότητες για εξερεύνηση. Οι χάρτες που παράγονται μπορούν να ενσωματωθούν σε ιστοσελίδες.
Wikimapia
Είναι ένα πολύγλωσσος συνεργατικός, ανοιχτού περιεχομένου χάρτης, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ετικέτες τόπων και να μοιραστεί τις γνώσεις του.
Δείχνει τι υπάρχει σε μια περιοχή με ονόματα κτιρίων, περιοχών και άλλων γεωγραφικών στοιχείων
Τόποι του Νίκου Καββαδία
Όλοι όσοι έχουμε διαβάσει τον Καββαδία, έχουμε πέσει πάνω σε μέρη τόσο εξωτικά που δεν ξέρουμε καν που βρίσκονται. Έφαγα αρκετές ώρες από τη ζωή μου για να βρω αυτά τα μέρη με τη βοήθεια του GoogleMaps, του διαδικτύου και του βιβλίου του Τράπαλη, «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καββαδία». Από το blog civil Οι τόποι του Νίκου Καββαδία
Λογοτεχνία και πόλεις
Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων και πολυμεσικό υλικό, για την ιστορία, τα πρόσωπα και τα θέματα της λογοτεχνίας μιας πόλης. Από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Λογοτεχνικές Πόλεις Χρηστών
Η Λογοτεχνία στον Αστικό Χώρο