Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση της πόλης στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ποιότητα ζωής στην πόλη και την αστική αειφορία» 12/10/2016
To ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, με αφορμή την έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών 1885-1912» που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), σας προσκαλεί να συμμετέχετε σε επιμορφωτική ημερίδα που διοργανώνει σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ και τις Δ/νσεις Εκπ/σης Θεσσαλονίκης.
Η επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Αξιοποίηση της πόλης στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ποιότητα ζωής στην πόλη και την αστική αειφορία», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, ώρες 16.30 – 21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασιλίσσης Όλγας 108). Απευθύνεται σε 48 εκπαιδευτικούς από τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης (12 εκπαιδευτικοί ανά Διεύθυνση).
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της ενασχόλησης του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου με την εκπαίδευση για την αστική αειφορία, την ποιότητα ζωής στην πόλη και την ενεργό πολιτειότητα, ζητήματα τα οποία κατεξοχήν πραγματεύονται τα εκπαιδευτικά του προγράμματα «Θεσσαλονίκη Βιώσιμη Πόλη», «Ενεργός Πολίτης στη γειτονιά μου το Ντεπώ», «Ενεργός πολίτης στη γειτονιά μου το Ελευθέριο» και το εθνικό θεματικό δίκτυο εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ με τίτλο «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία».
Η δομή και οι λειτουργίες μιας πόλης, καθορίζουν το κοινωνικό περιεχόμενο αλλά και την ταυτότητά της. Μέσα από τον γοητευτικό λόγο του κ. Ι. Επαμεινώνδα, αρχιτέκτονα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, ανιχνεύουμε τις αλλαγές εκείνες που καθόρισαν τη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης μας. Αλλαγές που σχετίζονται με πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και καταστροφικά γεγονότα, που συνέβησαν στην πόλη μας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016
16.30 – 17.00: Προσέλευση, εγγραφή στην ημερίδα και περιήγηση στην έκθεση (Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση μπορούν να το κάνουν προσερχόμενοι όσο νωρίς θέλουν και μέχρι τις 17.00 που αρχίζει το πρόγραμμα της ημερίδας)
17.00 – 17.30: Ενημέρωση για το περιεχόμενο και τις δυνατότητες συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στο δίκτυο του ΚΠΕ που εστιάζουν στην εκπαίδευση για την αστική αειφορία, την ποιότητα ζωής στην πόλη και την ενεργό πολιτειότητα.
Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ (Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Γιώργος Υφαντής, Κώστας Στυλιάδης)
17.30 – 20.30: «Η συνοικία των Εξοχών»
Γιάννης Επαμεινώνδας, αρχιτέκτων, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
20.30 -21.00: Αξιοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία
Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ (Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Γιώργος Υφαντής, Κώστας Στυλιάδης)
Οι εκπαιδευτικοί που πρόκειται να ασχοληθούν με προγράμματα που αντλούν τα θέματά τους από το αστικό περιβάλλον της πόλης μας και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην επιμορφωτικά ημερίδα παρακαλούνται να καταθέσουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην διεύθυνση http://tinyurl.com/kpemiet μέχρι την Πέμπτη 6/10/2016.
Άλλες πληροφορίες:
Το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στεγάζεται στην Βίλα Καπαντζή, ένα μοναδικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα. Μπορείτε να διαβάσετε:
Α. για την ιστορία του κτηρίου στον ιστότοπο http://www.miet.gr/web/gr/miet/thess_history.asp?categoryid=1&p=8
Β. για την αρχιτεκτονική του κτιρίου στον ιστότοπο: http://www.miet.gr/web/gr/miet/thess_arch.asp?categoryid=1&p=8
Η έκθεση “Η συνοικία των εξοχών 1885-1912» είναι επισκέψιμη τις ημέρες Τρίτη έως και Κυριακή και ώρες 10:00-18:00, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016. Ξεναγήσεις στην έκθεση πραγματοποιούνται Κυριακή στις 12:00 από τον Βασίλη Κολώνα επιμελητή της έκθεσης. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινές 9:00-14:30, στα τηλέφωνα: 2310 295.171 και 2310 295.170.