ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ – ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Το πρόγραμμα «Αστικό πράσινο – αστικές καλλιέργειες» προσεγγίζει παιδαγωγικά την πραγματικότητα της πόλης εστιάζοντας στους χώρους πρασίνου. Περιλαμβάνει παρατήρηση, ανάλυση και κριτική προσέγγιση της χρήσης τους από τους κατοίκους, του σχεδιασμού τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, της ατομικής και της κοινωνικής ευθύνης που απαιτείται για απολαμβάνουμε τα οφέλη των χώρων πρασίνου στην πόλη. Επιδιώκει γνωριμία με πρωτοβουλίες του Δήμου και των πολιτών για μετατροπή ελεύθερων χώρων της πόλης σε χώρους με πολλαπλές λειτουργίες. όπως την υιοθέτηση χώρων από τους κατοίκους (για καλλιέργεια τροφής, αναψυχή κλπ) και τελικά την προστασία του ελεύθερου δημόσιου χώρου από την τσιμεντοποίηση και την συρρίκνωσή του. Τελικά γίνεται γνωριμία με τον χώρο, τους θεσμούς, τους ανθρώπους, τις χρήσεις.

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Σημείο συνάντησης

8.30 –9:30

Υποδοχή, γνωριμία ομάδας, προσωπικές εμπειρίες και αντιλήψεις για το πράσινο στην πόλη.

Πάρκο – παιδική χαρά

9.30 -10.30

Δραστηριότητα «Μελετώ το πάρκο»

Λειτουργίες, σχεδιασμός, φροντίδα, αξιολόγηση χώρου

10:00-10:30

Διάλειμμα

Ρέμα Δόξας

10:30 – 11:30

Δραστηριότητα «Μελετώ το ρέμα»

Διαφορετικότητα χώρων πρασίνου στην πόλη, λειτουργίες, φροντίδα,

Αστικός αμπελώνας

 

Αστικός οπωρώνας

 

Κήπος γειτονιάς    kipos3(κήπος στον κύβο)

11:30 – 12:30

Δραστηριότητα «Κυνήγι θησαυρού»

Αναγνώριση του χώρου, γνωριμία με τις λειτουργίες του

12:30-13:30

Αναστοχασμός: Δραστηριότητα «Τρόφιμα αντί γκαζόν;»

Κίνητρα, ποιότητα τροφής κλπ

Σημείο λήξης

13:30-14:00

Αξιολόγηση, λήξη προγράμματος

Τα φύλλα δραστηριοτήτων είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην περιοχή της Δόξας (κάτω από το Καυτατζόγλειο στάδιο) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Δείτε τους χώρους υλοποίησης του προγράμματος εδώ:

 https://drive.google.com/open?id=1opglxfdLairfNHWc02G_eCWFkWQ&usp=sharing

Προετοιμασία σχολείου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το πρόγραμμα

  1. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε, κάθε ομάδα (πχ 3 ή 4 ομάδες) να έχει 1 smart phone ή tablet με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο για λίγα λεπτά. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ας έχουν κατεβάσει τα παιδιά από το σπίτι την εφαρμογή  http://greenspaces.gr/για android ή iOS  ανάλογα. Επίσης ας φροντίσουν τα παιδιά που θα φέρουν τις συσκευές αυτές να είναι επαρκώς φορτισμένες! Η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί ως δραστηριότητα του προγράμματος . Αν αυτό δεν είναι δυνατόν η δραστηριότητα θα γίνει με φύλλα εργασίας.
  1. Φροντίστε να μπείτε ομαδικά στο ίντερνετ στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου σας και να διερευνήστε την διαδρομή από το σχολείο σας στον χώρο υλοποίησης του προγράμματος.
  1. Μπορείτε επίσης να τυπώσετε έναν χάρτη που θα περιλαμβάνει ως αφετηρία το σχολείο σας και ως προορισμό τον χώρο όπου θα γίνει το πρόγραμμα για να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν την διαδρομή τους μέσα στην πόλη.
  1. Καλό θα είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους νερό, ένα σάντουιτς και ένα αδιάβροχο σε περίπτωση ασθενούς βροχόπτωσης. Σε περίπτωση που βρέχει δυνατά, θα πρέπει να έρθετε στο ΚΠΕ και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Ελεύθεροι χώροι.

Επίσκεψη σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

  1. Το πρόγραμμα για πολύ μικρά παιδιά μπορεί να εστιάσει μόνο στον χώρο του Αστικού αμπελώνα / οπωρώνα /Κήπου γειτονιάς kipos3(κήπος στον κύβο)
  1. Καλό θα είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους νερό, ένα σάντουιτς και ένα αδιάβροχο σε περίπτωση ασθενούς βροχόπτωσης. Σε περίπτωση που βρέχει δυνατά, θα πρέπει να έρθετε στο ΚΠΕ και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Ελεύθεροι χώροι.

 

Πριν το πρόγραμμα:

Εισαγωγική δραστηριότητα: Ανοικτοί χώροι στη Θεσσαλονίκη και τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Δείξτε στα παιδιά την παρακάτω εικόνα και συζητήστε μαζί τους τις παρατηρήσεις τους.

Για τον εκπαιδευτικό: ………………………….

 

Μετά το πρόγραμμα / Αφορμήσεις για περαιτέρω ενασχόληση με το θέμα

  1. Δείτε τα αποτελέσματα της εφαρμογής greenspaces του WWF Ελλάς από την συλλογική συλλογή δεδομένων σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε την έκθεση με τα αποτελέσματα των καταγραφών των χώρων πρασίνου εδώ.

  1. Οι ελεύθεροι χώροι της γειτονιάς σας έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί από κανέναν; Έχουν πάρει πάνω ή κάτω από τη βάση;

Αναλυτικά η βαθμολογία όλων των χώρων πρασίνου μπορεί να βρεθεί εδώ.

  1. Αν όχι σκεφτείτε και αποφασίστε αν θέλετε να το κάνετε εσείς.

Η εφαρμογή WWF GreenSpaces μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα http://greenspaces.gr

  1. Πως μπορεί να συμβάλει μια τέτοια εφαρμογή στην βελτίωση των χώρων πρασίνου στον Δήμο σας;

Για τον εκπαιδευτικό: «Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή.