Πρόσκληση συμμετοχής στο σεμινάριο “Η βιομηχανική κληρονομιά και η «μνήμη της πόλης» στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία” 15-16/1/2016

Written by gyfantis on . Posted in Νέα, ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, Σεμινάρια, Σεμινάρια - Εργαστήρια, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, στο πλαίσιο της ενασχόλησης του με την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο αστικό περιβάλλον, πρόκειται να υλοποιήσει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, με θέμα «Η βιομηχανική κληρονομιά και η «μνήμη της πόλης» στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία». Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» στις 13 Περιφέρειες και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Το σεμινάριο αποσκοπεί στη γνωριμία με την έννοια της βιομηχανικής κληρονομιάς, με σημαντικά μνημεία, σύνολα και ιστορικούς τόπους βιομηχανικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και στην εκπαιδευτική προσέγγισή τους στο πλαίσιο προγραμμάτων για το περιβάλλον και την αειφορία και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Ύδρευσης ΕΥΑΘ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Απευθύνεται σε 60 περίπου εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Σχολεία των Διευθύνσεων:

– Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

– Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

– Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

– Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», καθώς και σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα με σχετικά με το θέμα του σεμιναρίου.

Αναλυτική περιγραφή

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου θεωρεί την «πόλη» ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία και έχει τοποθετήσει το αστικό σύστημα και τις λειτουργίες του στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εκτός των άλλων μια πλούσια βιομηχανική κληρονομιά που σχετίζεται τόσο με την ανάπτυξη των δικτύων υποδομών της πόλης (μεταφορές, μετακίνηση, ύδρευση, ηλεκτρισμός κ.ά.) που για πολλούς αποτελούν τις ζωτικές αρτηρίες που δίνουν παλμό την καρδιά της πόλης, όσο και με την παραγωγή και τις οικονομικές λειτουργίες της (υφαντουργεία, μύλοι, κεραμουργεία, βυρσοδεψεία κ.ά.). Τα δίκτυα υποδομών και οι παραγωγικές δραστηριότητες συνδέονται άρρηκτα με τη μορφή, την εξέλιξη και την ποιότητα ζωής της πόλης.

Βιομηχανικά μνημεία – σύνολα όπως το λιμάνι, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, το Ντεπώ, το Αλλατίνη (αλευρόμυλος και κεραμοποιείο, τα Σφαγεία, η  Υφανέτ, Μύλοι Χατζηγιαννάκη/ Μύλος, η Βίλκα, το Φίξ, το Ήλιος, το Βυρσοδεψείο Νούσια / Μπλοκ 33 και πολλά άλλα αποτελούν σημεία αναφοράς – τοπόσημα που σφραγίζουν με τις ονομασίες τους ολόκληρες περιοχές της πόλης. Παράλληλα αποτελούν κομμάτια της ταυτότητας της κάθε γειτονιάς, καθώς έχουν διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εικόνας και της ποιότητας του αστικού χώρου σήμερα.

Η προσέγγισή τους μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  προσφέρει ένα πλήθος δυνατοτήτων για την σύνδεση του πρόσφατου παρελθόντος με το παρόν και την αναζήτηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Συγκεκριμένα δίνουν τη δυνατότητα:

–   παρατήρησης στο άμεσο περιβάλλον των μαθητών μας μέσα στο οποίο διαθέτουν βιωματικές εμπειρίες

–   σύνδεσης με το συνολικό περιβάλλον της πόλης (φυσικό, κοινωνικό, οικονομικό,  πολιτικό)

–   ένταξης στο χώρο και τον χρόνο της πόλης/της γειτονιάς

–   σύνδεσης με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της πόλης, με τις λειτουργίες της, με τις επιλογές και τις αποφάσεις των ανθρώπων που προηγήθηκαν και αυτών που σήμερα διαχειρίζονται την μελλοντική εικόνα της

Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, η «μνήμη της πόλης» στα προγράμματα του ΚΠΕ προσεγγίζεται και αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό εργαλείο από πολλές απόψεις στην επιδίωξη ενός βιώσιμου – αειφόρου παρόντος και μέλλοντος.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 (17.00-21.00) και Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 (9.00-20.00). Μέρος του σεμιναριου θα υλοποιηθεί με επίσκεψη σε χώρους βιομηχανικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει ενδεικτικά:

Θεωρητική προσέγγιση:

–   Τι είναι η Βιομηχανική Κληρονομιά και γιατί μας αφορά;

–   Εκπαιδευτική προσέγγιση της βιομηχανικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Βιομηχανική Κληρονομιά του ΚΠΕ Νάουσας.

–   Η βιομηχανική κληρονομιά και η μνήμη της πόλης ως στοιχείο εκπαίδευσης για την αστική αειφορία (Εθνικό Θεματικό Δικτύο Βιώσιμη Πόλη του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου).

–   Παρουσίαση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών υλικών για βιομηχανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

–   Αξιοποίηση του Μουσείου Ύδρευσης ΕΥΑΘ σε εκπαιδευτικά προγράμματα για το νερό .

–   Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ «Γνωρίζω το λιμάνι της πόλης μου».

–   Σχετικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί από περιβαλλοντικές ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Βιωματικές προσεγγίσεις/ Εργαστήρια σε ομάδες

–   Κεντρικό αντλιοστάσιο της Οθωμανικής Εταιρείας Υδάτων στη Θεσσαλονίκη/ Μουσείο Ύδρευσης ΕΥΑΘ

–   Α΄ προβλήτας και ιστορικός τόπος λιμένος Θεσσαλονίκης

–   Εμπορικός λιμένας – Β’, Γ΄, Δ΄, Ε΄ προβλήτες λιμένος Θεσσαλονίκης

–   Τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία/ Χώρος Πολιτισμού

–   Βυρσοδεψείο Νούσια / Μπλοκ 33

–   Μύλοι Χατζηγιαννάκη / Πολυχώρος Μύλος

–   Κλωστο-υφαντουργείο ΗΛΙΟΣ/7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης/ Χώρος πολιτισμού Δήμου Νεάπολης

Το τελικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σεμιναρίου θα κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς με τη λήξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων και στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ http://www.kpe-thess.gr/

Εισηγητές / συντονιστές εργαστηρίων

Από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου: Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, Γιώργος Σλαυκίδης, Κώστας Στυλιάδης, Γιώργος Υφαντής

Από το ΚΠΕ Νάουσας: Λιάνα Στυλιανού, συντονίστρια του δικτύου «Εκπαίδευση και Βιομηχανική Κληρονομιά»

Από την ΕΛΛΕΤ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης: Όλγα Δεληγιάννη (Πρόεδρος ΔΕ), Γεωργία Ζαχαροπούλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΥΠΠΟ (μέλος ΔΕ), Χαρίσης Κυριάκου, Μsc Αρχιτέκτων, Άννα Πασιά, Msc Aρχιτέκτων

Εκπρόσωποι: ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Δήμου Θεσσαλονίκης, Μπλοκ 33, Πολυχώρου Μύλος

Το ΚΠΕ θα καλύψει από το τεχνικό δελτίο του τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στο πεδίο το Σάββατο, τον καφέ και ένα γεύμα το Σάββατο το μεσημέρι.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο σεμινάριο κατατίθενται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο http://tiny.cc/x64x6x στις Υπεύθυνες Π.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι και την Τρίτη 15/12/2015.