Επίσκεψη του ΚΠΕ στη Στοκχόλμη!
Αναφορά τρίτης κινητικότητας του ΚΠΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ στο πλαίσιο του Σχεδίου Κινητικότητας με κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-062067
Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ και συγκεκριμένα του Σχεδίου Κινητικότητας ΚΑ104 με τίτλο «Ενισχύοντας την Εκπαίδευση Εκτός Τάξης για την Αειφορία στην Πόλη» και κωδικό αριθμό 2019-1-EL01-KA104-062067 που υλοποιεί το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, πραγματοποιήθηκε στις 23-31/7/2022 η τρίτη κινητικότητα που αφορούσε τη συμμετοχή εκπαιδευτικών του ΚΠΕ σε δομημένο κύκλο μαθημάτων (structured course) με τίτλο Reading the city – Reading Stockholm που οργανωνόταν από την εταιρία EUcourses.eu. Στην κινητικότητα συμμετείχαν η Χρυσούλα Αθανασίου, η Νικολέτα Ριφάκη και ο Γιώργος Σλαυκίδης.
Στόχος της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν η συμμετοχή της Παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ στο structured course με τίτλο Reading the city – Reading Stockholm που κρίναμε πως έχει ιδιαίτερη συνάφεια με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που κατ’ εξοχήν υλοποιεί το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού για το αστικό περιβάλλον της πόλης μας. Ειδικότερα για να εξετάσουμε τη θέση στην εκπαιδευτική προσέγγιση του αστικού χώρου (αστικός σχεδιασμός, φυσικό περιβάλλον, λειτουργίες της πόλης, αειφορία, αξιοποίηση μουσείων και πολιτιστικών στοιχείων κλπ.).
Το ημερολόγιο της επίσκεψης
Σάββατο 23-7-2022: Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη και άφιξη στη Στοκχόλμη τα ξημερώματα της Κυριακής μετά από καθυστέρηση της πτήσης μας.
Κυριακή 24-7-2022
Το απόγευμα της Κυριακής μετά την άφιξη όλων των συμμετεχόντων/ουσών συναντηθήκαμε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου Scandic Alvik για το αρχικό καλωσόρισμα, τις συστάσεις των διοργανωτών και την εισαγωγή στους στόχους, στο αντικείμενο και στις υποχρεώσεις της επίσκεψης μας στη Στοκχόλμη.
Στη συνέχεια συστηθήκαμε σύντομα όλες/οι και ακολούθησε συζήτηση όπου απαντήθηκαν ερωτήματα των συμμετεχουσών/όντων για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3 συντονιστές από την διοργανώτρια δομή και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα (8), την Κύπρο (1), την Ιταλία (2), τη Ρουμανία (4) και την Πορτογαλία (3).
Ακολούθησε γεύμα στο χώρο με τις/τους συμμετέχουσες/οντες. Το βράδυ επικράτησε ένα ευχάριστο και χαλαρό κλίμα.
Δευτέρα 25-7-2022
Συναντηθήκαμε στις 9.00 το πρωί στον χώρο συνεδριάσεων του ξενοδοχείου και μας παρουσιάστηκε το σκεπτικό, η μεθοδολογία και ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος.
Στη συνέχεια στα πλαίσια της γνωριμίας των μελών της ομάδας παρουσιάστηκε η/ο καθεμιά/ένας στις/ους υπόλοιπες/ους συμμετέχουσες/οντες, παρουσιάζοντας, όπως μας είχε ζητηθεί, και ένα-δύο αντικείμενα από την πατρίδα της/του, καθώς και τη σημασία που είχαν για μας.
Έγινε μια εισαγωγή στην έννοια του μουσείου και στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές των εκπαιδευτικών εργαλείων στα κινητά τηλέφωνα, μέσα από σύντομη παρουσίαση των έργων:
ACE Culture Active Citizens Exploring Culture που έχει στόχο να επεκτείνει και να αναπτύξει τις ικανότητες των εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού, όπως καλλιτεχνών, επαγγελματιών μουσείων και πολιτιστικών θεμάτων. Στόχος είναι η υποστήριξη της εκπαίδευσης ενηλίκων σε περιβάλλοντα μάθησης της κοινότητας, σε συνεργασία με ντόπιους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να επηρεάσουν την ένταξη στην κοινότητά τους.
ACRIC Active Citizens Reimagining the Community που στοχεύει στη δημιουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων σχεδιασμένο για την εκπαίδευση διαμεσολαβητών της κοινότητας. Απώτερος στόχος του έργου είναι να εκπαιδεύσει επιλεγμένα μέλη της κοινότητας με σκοπό να δράσουν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα στην κοινότητα, στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους επαγγελματίες που εργάζονται στο πεδίο της αστικής ανάπτυξης.
Virtual Spitfire που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ενήλικες εκπαιδευόμενους, ιδίως σε όσους ζουν σε μετα-βιομηχανικές περιοχές ή/και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιθυμούν να ενισχύσουν το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισής τους. Το Έργο επιδιώκει, επίσης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε εκπαιδευτές ενηλίκων ή και επαγγελματίες του πολιτισμού και του τουρισμού σχετικά με τη χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και της ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς. Αυτό θα επιτευχθεί αξιοποιώντας το ενδιαφέρον και τις γνώσεις των συμμετεχόντων/ουσών σχετικά με τις περιοχές και τα τοπία μετα-βιομηχανικής κληρονομιάς. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε το σε βάθος ενδιαφέρον για την τοπική κληρονομιά που σχετίζεται με παλαιά εργοστάσια, ορυχεία, λιμάνια ή κέντρα αγροτικής παραγωγής που κάποτε βρίσκονταν στο επίκεντρο των τοπικών κοινωνιών. Οι βιομηχανίες μπορεί να έχουν χαθεί ή να έχουν υποστεί τεχνολογικές αλλαγές, όπως η αυτοματοποίηση που οδηγεί στην απώλεια εργασίας. Ζητούμενο επομένως είναι ο εντοπισμός εναλλακτικών προτάσεων.
ViRAL VIRTUAL REALITY ARCHIVE LEARNING
Παρουσιάστηκαν εν συντομία οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις της κάθε ομάδας των συμμετεχουσών/όντων στην διάρκεια του προγράμματος και έγινε μια εισαγωγή στα εκπαιδευτικά εργαλεία του θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό (δημιουργία QR code, εκπαιδευτικών video, κλπ)
Ακολούθησε μια διάλεξη για την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης της Στοκχόλμης και γεύμα στους χώρους του ξενοδοχείου. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την παλιά πόλη στο κέντρο της Στοκχόλμης όπου και δειπνήσαμε.
Τρίτη 26-7-2022
Ξεκινήσαμε στις 8.00 το πρωί για το υπαίθριο μουσείο-νησί για την ζωή στην Σκανδιναβία, το περίφημο Skansen.
Συναντηθήκαμε με μια ξεναγό ειδικά παραδοσιακά ντυμένη όπως όλες/οι οι εργαζόμενες/οι στο μουσείο, με την οποία περιηγηθήκαμε στο χώρο επισκεπτόμενες/οι διάφορά σημεία με ενδιαφέρον (σχολείο, παλιές κατοικίες, αγροικίες κλπ) από όλες τις περιοχές της Σουηδίας. Κατά την διάρκεια της περιήγησης στα πλαίσια του προγράμματος πήραμε συνεντεύξεις από τις/τους εργαζόμενες/ους ξεναγούς στους χώρους του μουσείου σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις γενικότερες συνθήκες της εποχής εκείνης στη Σουηδία με στόχο να τις αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικά.
Η περιήγηση συνεχίστηκε και μετά το πρόχειρο γεύμα σε υπαίθριο χώρο του μουσείου.
Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το Μεσαιωνικό Μουσείο Ιστορίας της Στοκχόλμης. Εκεί χωρισμένες/οι σε ομάδες δημιουργήσαμε μέσω κινητού τηλεφώνου και ενός μικρού εκτυπωτή, ένα QR code για κάθε χρήστη, με επεξηγήσεις για ένα έκθεμα που επιλέξαμε. Στο τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε το δημιούργημα της στις υπόλοιπες.
Δειπνήσαμε στο κέντρο της πόλης.
Τετάρτη 27-7-2022
Συγκεντρωθήκαμε στις 9.00 στον χώρο του ξενοδοχείου όπου μας παρουσιάστηκε μια διάλεξη για την κριτική αντιμετώπιση των μουσείων και του αστικού τοπίου. Έγινε συζήτηση και τη σύνδεση τους με την ταυτότητα του πολιτισμού των ανθρώπων που εξετάζεται – παρουσιάζεται μπροστά μας. Στα πλαίσια αυτά έγινε εκτενής αναφορά στην αστική ανάπτυξη της Στοκχόλμης και στην ιστορία και το σκεπτικό της σύγχρονής ρυμοτομίας της.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τις/τους συμμετέχουσες/οντες, χωρισμένες/οι σε ομάδες εργασίας να ετοιμάσουν μια μακέτα-κατασκευή ενός «ιδανικού αστικού τοπίου» κατά την άποψη τους. Χρησιμοποιήσαμε για τον σκοπό αυτό χαρτόνια, ψαλίδια, μαρκαδόρους, ταπλώ και ξύλινα μικρά οικοδομήματα. Παρουσιάσαμε την πόλη που κατασκευάσαμε και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις επιλογές και τις προτεραιότητας που έθεσε η κάθε ομάδα στην κατασκευή της.
Μετά από ένα σύντομο γεύμα επισκευθήκαμε το Μεσογειακό Μουσείο που περιείχε ως επί το πλείστον εκθέματα από ανασκαφή Σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής σε χωριό της Κύπρου.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε ένα προάστιο της Στοκχόλμης για να δούμε από κοντά παραδείγματα μοντέρνου αστικού σχεδιασμού της δεκαετίας του 1930 για τις εργατικές συνοικίες και κατοικίες όπως και την καινοτομία στον σύγχρονο αστικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1950 με την πρωτοποριακή για την εποχή δημιουργία πεζόδρομων, πλατειών και μοντέρνων πολυκατοικιών.
Γυρνώντας στο κέντρο της πόλης δειπνήσαμε σε εστιατόριο με θέα στην κεντρική περιοχή της Στοκχόλμης.
Πέμπτη 28-7-2022
Συγκεντρωθήκαμε στις 8.30 και παίρνοντας το τρένο ξεκινήσαμε την επίσκεψη στο Mariefred, ένα μικρό παραδοσιακό χωριό δυτικά της Στοκχόλμης στις όχθες της λίμνης Μέλαρεν, όπου υπάρχει και ένα κάστρο-μουσείο.
Χωριστήκαμε σε ομάδες και περιηγηθήκαμε στον παραδοσιακό οικισμό με στόχο την φωτογράφηση λεπτομερειών για την δημιουργία βίντεο με θέματα όπως η υφή και η αίσθηση των πραγμάτων, τα σύμβολα και οι επιγραφές, οι μορφές και τα σχήματα, τα αντικείμενα τέχνης, οι τεχνολογικές εφαρμογές, τα υλικά, τα διακοσμητικά στοιχεία κλπ.
Μετά από ένα γεύμα στο χωριό, επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό κάστρο-Μουσείο ιστορικών πορτραίτων όπου υπήρχε και ένα θαυμάσιο μικρό θέατρο.
Παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού στη Στοκχόλμη, επιβιβαστήκαμε σε ένα εντυπωσιακό ατμόπλοιο-μουσείο που λειτουργεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα με κάρβουνο και ατμό! Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του.
Παρασκευή 29-7-2022
Συγκεντρωθήκαμε το πρωί για μια επίσκεψη – ξενάγηση σε μια περιοχή στο κέντρο της Στοκχόλμης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και σύγχρονο αστικό σχεδιασμό.
Περιηγηθήκαμε στις όχθες παρατηρώντας τις σύγχρονες κατοικίες και καταλήξαμε σε μια περιοχή με οικοδομικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες τους 2004 και τους δόθηκε μια άλλη χρήση μετά από την μη πραγματοποίηση των αγώνων.
Πήραμε συνέντευξη από ένα ζευγάρι κατοίκων και συζητήσαμε για την ποιότητα της ζωής στη Στοκχόλμη και στη Σουηδία γενικότερα, τη νοοτροπία, τη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο που την περιβάλει, τη μέριμνα για το δημόσιο χώρο και τα σύγχρονα προβλήματα της έλλειψης στέγης στην πόλη.
Το απόγευμα συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο για να παρουσιάσουμε τα έργα βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι ομάδες εργασίας από την επίσκεψη στο Mariefred. Οι ομάδες εργάστηκαν αποτελεσματικά και κατά την διάρκεια είχαμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με ειδική κάμερα-κράνος μια παρουσίαση εικονικής πραγματικότητας. Το αποτέλεσμα της δουλειάς των ομάδων μας εξέπληξε! Τα βίντεο ήταν ποιοτικά και τα παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σάββατο 30-7-2022
Συγκεντρωθήκαμε το πρωί στο χώρο του ξενοδοχείου για τον απολογισμό του προγράμματος, την αξιολόγηση και τα μαθησιακά αποτελέσματα του καθώς και την επίδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης.
Αποχαιρετιστήκαμε σε οικείο και φιλικό κλίμα.
Κυριακή 31-7-2022
Οι συμμετέχοντες, μετά την ακύρωση της πτήσης της επιστροφής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/7/2022, επέστρεψαν τελικά στην Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Κυριακής 31/7/2022.
Επιμύθιο
Τι καταπληκτική εμπειρία!
Τι υπέροχη δυνατότητα χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+!
Οι προσδοκίες μας από την 3η κινητικότητα εκπληρώθηκαν στο έπακρο.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην κινητικότητα
Χρυσούλα Αθανασίου, Νικολέτα Ριφάκη, Γεώργιος Σλαυκίδης